2016. január 24., vasárnap

Károly - január 28

Pál átfordult... s az élet a Vízöntőben a helyére, a burokba  került. Került? Került vagy ott termett? Mit jelent "bekerülni"? Hiszen ha valaki kerül, akkor valaminek a határát járja körbe. De hogy lehet ezen a körön belülre jutni? Ha valaki bekerül, akkor tudjuk a módját, hogyan teszi ezt? Nem, egyszer csak ott termett! De mi az, hogy ott termett? :-) Értitek, hogy a teremtés Isten által van, az ige által  most is... és mindig. Aki a körbe kerül valahogyan, az a középen van. Köre embereknek is lehet, egy nemzetnek is van köre, s annak közepén ki áll? A király. Vagy Károly? 

Milyen ez a köz?



A Szűz Köze még nem burok, de ha a teRemtővel kötésbe KERÜL, akkor a LyuK életadó burok Kapuja lesz... ez a termékeny állapot a királyi állapot. A király Isten által maga is áldott állapotban van! A király ebben az állapotban háromszor kerüli meg országát, míg köz-épre nem kerül. A király nemes és nemző, felKaRoLja a rászorulókat, karját hajlítva nyújt segítő jobbot. Nem jót, jobbot. A király fején ott a KoRoNa. A Kárpátok körül fenn ragyog.

Kar,kár, ker(ül) kér, kir(ály), kor, kór, kör, ku'r, kűr... elég jelentőségteljes egy gyök, nem? Érdemes eljátszani a gondolattal. miért az ének-kar, vagyis kór-us? Éneklő emberek köre? Áldott állapot?


Kiss Dénes megközelítése:

"a K-R mássalhangzókkal határolt – ún. “teremtő szógyökkel” kapcsolatos – szóbokor: kar, kard, kurd, karika, karám, karom, karing, kerek, kerül, kerít, kering, kéreg, kor, korong, karéj, kormány, körte, korona, kert, korc, korlát, kör, körös, köröz, környez, körül, kurkál, gurul, Kárpátok -,"


A K-G csoportazonosság érdekessége, hogy a GuR- is a GöRbülethez tartozik, hiszen GuRul, GöRdül, leGörög... de mindezt mondhatnánk úgy is: KaRuL


Végezetül térjünk vissza oda, hogyan kerül valaki a kör kerületéről középre. Vagy be-kerül, vagy ott terem. Egyik teremtési pillanat az időbéliségben (kor), másik a térbeliségben (terem) van jelen. Az Év térbeli vetülete az ív, a körnek íve. A királyi várban a középpont, ahol a királyt találjuk a terem. Térnek és időnek középpontja tehát maga a Teremtő.


Beszúrom segédábraként ezt a táblázatot, használjátok sokat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése